Een goede verzorging van het gebit van uw kind blijft heel belangrijk. Uw kind moet er tenslotte nog zijn hele leven mee doen! Geef er daarom steeds aandacht aan dat uw kind zijn tanden goedpoetst.

Rond de leeftijd van 14 jaar is het melkgebit gewisseld en heeft uw kind 28 blijvende kiezen en tanden. Na het achttiende jaar komen er soms nog vier verstandskiezen bij.

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd, daarom raden wij u aan om uw kind al vóór de tweede verjaardag, mee te nemen naar de tandarts.

Amper 24 procent van de Vlaamse jongeren gaat jaarlijks op controle. Slechts de helft heeft geen tandbederf, zeventien procent moet een tand laten vullen en veertien procent heeft tandplak.  Bij jongeren nemen overgewicht en obesitas problematische proporties aan. Het consumeren van gesuikerde en geraffineerde producten, frisdranken en vezelarme voeding hebben niet alleen een invloed op het gewicht van jongeren maar ook op de toestand van de tanden.

Tandonvriendelijk eten en drinken

Elke keer als uw kind iets eet of drinkt, wordt het gebit aangevallen. Dit heet een 'zuurstoot' of een 'zuuraanval'. De suiker die in eten en drinken zit, wordt in de mond omgezet in zuren. Hierdoor lost het tandglazuur op. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd. Zo ontstaan gaatjes.

Goed poetsen is en blijft nodig, liefst twee keer per dag twee minuten poetsen (’s ochtends en voor het slapengaan). Leer pubers ook om hun tong te poetsen. Pubers vinden een aantrekkelijk uiterlijk vaak belangrijk. Uit de mond stinken hoort daar niet bij. Met flossen en speciale tandenstokers is het gebit nog beter schoon te krijgen. Zo is er weinig kans op tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.

Stimuleer uw kind minstens één keer per jaar naar de tandarts te gaan; twee keer is nog beter. Het mooist is als uw kind zelf een afspraak maakt. De tandarts kan het gebit van uw kind controleren. Als uw kind eerder pijn heeft, maak dan meteen een nieuwe afspraak.

Tips voor tandvriendelijk eten en drinken

 • Leg uw kind uit dat je vooral gaatjes krijgt door te vaak te eten of te drinken. Uw kind kan daarom beter niet vaker dan 7 keer per dag iets eten: 3 maaltijden en 3 of 4 tussendoortjes.
 • Overdag kan uw kind het best water of thee drinken. Het liefst zonder suiker of melk.
 • Leg uw kind ook uit dat er in frisdrank en vruchtensap veel suiker zit. Dit is erg slecht voor het gebit.
 • Kinderen in de puberteit zijn vaak erg met hun uiterlijk bezig. U kunt uw kind erop wijzen dat je een vieze adem kunt krijgen en gele tanden als je je gebit niet goed verzorgt.
 • Het is ook goed om te flossen en met ragertjes of tandenstokers de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken.
 • Veel soorten kauwgum zijn ‘goed voor de tanden’, je kunt je tanden ermee ‘schoon kauwen’ en ze hebben vaak een ‘frisse smaak’.
 • Grondig poetsen met fluoridetandpasta is van groot belang.

Tips om kinderen te overtuigen:

 1. Zet een timer terwijl je kind zijn tanden poetst, zodat hij weet hoe lang dat moet.
 2. Laat kinderen hun eigen tandenborstel uitkiezen, dat zal hen motiveren om hem te gebruiken.
 3. Doe ze poetsen voor een spiegel, zodat ze gekke bekken kunnen trekken tijdens het poetsen.
 4. Laat hun favoriete liedje spelen tijdens het poetsen. De meeste liedjes duren 2 à 3 minuten, dus dat is de perfecte tijd.
 5. Poets je tanden op hetzelfde moment, want kinderen vinden het leuk om hun ouders na te doen.
 6. Laat een ouder familielid vertellen over hun vals gebit en hoe het komt dat hun echte tanden weg zijn.
 7. Als je meer dan één kind hebt, kan je de poetstijd omtoveren tot een competitie. Degene die het best poetst, mag het bedverhaaltje kiezen.
 8.  Vertel je kinderen dat de tandenfee minder geeft voor een uitgevallen tand met tandbederf.
 9. Als je een ouder kind hebt, kan hij of zij het jongere kind leren hoe hij moet poetsen. Dat maakt het leuker.
 10. Laat je kind de tanden poetsen van zijn favoriete knuffelbeer.

Beugel

Staan de tanden en kiezen van uw puber niet goed? Dan heeft uw kind waarschijnlijk een beugel nodig. Daarvoor gaat u jaar een orthodontist.

Het is belangrijk dat de orthodontist goed uitlegt hoe de behandeling verloopt en wat er van uw kind zelf gevraagd wordt. Een beugelbehandeling duurt enkele jaren. Als kinderen het nut ervan inzien, is de kans op succes groter. Het is dus heel belangrijk dat uw kind de beugel zelf ook wil dragen en bereid is om het gebit en de beugel goed schoon te houden.

 

Poetsen met een beugel

 • Bij een vaste beugel moet uw kind extra goed poetsen, want er blijven veel etensresten in hangen. Poets de tanden en de beugel na elke maaltijd.
 • Met een pijpenragertje of een ander klein borsteltje kan uw kind beter tussen de plaatjes poetsen.
 • Let er bij een buitenbeugel op dat uw kind zijn kiezen goed poetst.
 • Een losse beugel maakt u schoon onder de kraan, met een stevig borsteltje. Hiervoor kan uw kind zeep of eventueel schuurmiddel gebruiken. Wel

Goed afspoelen! Kalkaanslag kunt u schoonmaken met schoonmaakazijn.

Het is geweldig om de volwassenheid in te gaan met een volledig gaaf gebit.

WhatsApp chat