Van een aantal medicijnen is bekend dat ze invloed kunnen hebben op de dentitie. Zo kan antibiotica zorgen voor verkleuringen van tanden en kiezen en is bruxisme een bijwerking van serotineheropnameremmers..

Het blijkt dat weinig tandartsen een mogelijke relatie tussen een bepaald medicijn en een effect op de mondgezondheid herkennen.

Als je mondzorgverlener niet (goed) op de hoogte is van jouw medicijngebruik kan dat onveilige situaties tot gevolg hebben en het stellen van een juiste diagnose bij klachten bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat je het altijd aangeeft als je medicijnen gebruikt. Zelfs als de medicijnen in jouw ogen niet van invloed lijken te zijn, is het verstandig hier toch melding van te maken.

In principe vraagt de mondzorgverlener naar jouw medicijngebruik. Maar ook jijzelf draagt daarbij verantwoordelijkheid. Neem daarom tijdens je eerste afspraak een lijst mee met daarop een overzicht van de medicijnen die je gebruikt. Deze kan je eventueel via de apotheek verkrijgen. De mondzorgverlener kan deze gegevens dan opnemen in het tandheelkundig dossier. Wanneer je nieuwe medicijnen of een andere dosis krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat je dit tijdens de eerstvolgende bezoek aan je mondzorgverlener meldt.

 In principe kun je je medicijnen gewoon blijven slikken als je naar de tandarts gaat. De tandarts kan je echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen.

 Als je bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk. Dit kan in overleg met de huisarts of de trombosedienst.

Meerdere medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. Hierdoor kan je last krijgen van een droge mond. Een droge mond kan onder andere leiden tot een verminderde of zelfs vieze smaak. Daarnaast kan het problemen opleveren met kauwen, slikken, spreken en slapen. Bovendien is de kans op tandbederf, tandslijtage en slijmvliesontstekingen vergroot. Smaakveranderingen komen vooral veel voor bij ouderen die meerdere medicijnen gebruiken.

Uitgebreide bijwerkingen bij medicijngebruik vind je op

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189760-medicatie-bijwerkingen-aan-de-mond-en-tanden.html#

WhatsApp chat