De CBCT scan (Cone Beam Computed Tomography) is een scan van de onder- en bovenkaak en de sinussen. A.h.v. deze CBCT scan kunnen operaties gemakkelijk gepland en uitgevoerd worden.

Zo is de scan een zeer goed hulpmiddel bij het plaatsen van implantaten. Bij een implantaten behandeling is het zeer belangrijk alle informatie te hebben over het botvolume en het harde en zachte weefsel. De kaakchirurg analyseert de scan en stelt een diagnose.

De 3D beelden worden ingevoerd in een speciaal computerprogramma dat precies kan bepalen waar het bot geschikt is voor implantaten en waar er eventueel een botvergroting of sinuslift uitgevoerd moet worden..

Hoe werkt een CBCT scan?

Bij een CBCT scan gaat de patiënt zitten en draait de scan ronde het hoofd. Met röntgenstralingen worden 600 opnames gemaakt, met geavanceerde software wordt een 3 dimensionaal beeld samengesteld. De stralings-dosis bij deze scan is zestig keer lager dan de traditionele CT-scan.
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor deze scan, het is belangrijk dat u alle sieraden ,zoals oorbellen en halskettingen verwijdert. Ook uitneembare protheses moeten verwijderd worden om een duidelijk beeld te krijgen.
Als u zwanger bent moet u dit melden, want er wordt dan bij voorkeur geen scan gemaakt omdat de stralingen een negatief effect op de ongeboren baby hebben.

Wanneer wordt de CBCT scan gebruikt?
- Implantologie
- Kaakchirurgie
- Wortelkanaalbehandelingen
- Parodontologie
- Lokaliseren van boventallige tanden
- Slaap apneu

Op de driedimensionale afbeelding zijn verschillende elementen zichtbaar:
- Botvolume (dichtheid van het harde en zachte bot)
- De exacte locatie van een wortelkanaal
- De sinusholte en ziektes in de sinussen
- Andere ziektes in de mondholte

WhatsApp chat