Dagelijks de tanden poetsen is belangrijk omdat het plaque op de tanden verantwoordelijk is voor cariës en parodontitis.

Maar wat is nu de beste techniek, hoeveel keer per dag en wanneer kan u het beste de tanden poetsen?

De tanden moeten twee keer per dag gepoetst worden gedurende minstens twee minuten. Maak gebruik van een zachte tandenborstel en vervang deze regelmatig, minstens om de 3 maanden of als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Om de voorzijde van de tanden te poetsen plaatst u de tandenborstel onder een hoek van 45° op de tanden en u maakt een cirkelvormige beweging, zonder al te hard te duwen. Zorg dat u ook de overgang van het tandvlees naar de tanden grondig schoonmaakt.

Vergeet niet om zowel het kauwoppervlak als de achterzijde van de tanden grondig mee te poetsen.

Wanneer kan u nu het beste uw tanden poetsen?

Traditioneel wordt aangeraden om de tanden te poetsen na elke maaltijd, maar dit is foutief omdat eten en drinken zuren bevatten die achterblijven op de tanden, door onmiddellijk na een maaltijd de tanden te poetsen zullen de zuren het tandglazuur meer beschadigen.
Het is aangeraden om na een maaltijd 30-60 minuten te wachten.

Tanden kunnen het beste gepoetst worden voor het ontbijt en net voor het slapen gaan, omdat u tijdens het slapen minder speeksel aanmaakt en de bacteriën vrij spel hebben om de tanden te beschadigen.

Enkel het gebruik van een tandenborstel is niet voldoende om een mooi en gezond gebit te behouden. Met een tandenborstel bereikt u niet alle oppervlaktes van de tand, daarom is het nodig om minstens één keer per dag de tanden te flossen en gebruik te maken van interdentaal borsteltjes (ragers).

Ga ook twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle en indien nodig voor een professionele reiniging, plaque dat verhard is tot tandsteen kunt u niet zelf verwijderen, de tandarts of mondhygiëniste heeft hier speciale apparatuur voor.

Veel poets plezier 🙂

WhatsApp chat