Vullingen kunnen tot het verleden behoren nu wetenschappers hebben ontdekt dat een medicijn voor Alzheimer patiënten, tandgroei bevordert en gaatjes hersteld.

Het medicijn, genoemd Tideglusib, stimuleert de stamcellen in de pulp van de tanden zodat nieuw tandbeen (dentine) wordt aangemaakt. Dentine is het gemineraliseerde materiaal onder het glazuur.

We wisten al dat tanden zelf dentine kunnen aanmaken bij een trauma, maar het gaat dan over een dunne laag en niet voldoende om de diepe holten veroorzaakt door tandbederf te vullen.

Het medicijn Tideglusib schakelt een enzym genaamd GSK-3 uit, dit enzym houdt de vorming van dentine tegen.
Wetenschappers plaatsten een klein biologisch afbreekbare spons, gedrenkt in het geneesmiddel in een holte. De dentine herstelde zichzelf binnen 6 weken.

Een beeld toont herstel na vier weken (links) en zes weken (rechts) CREDIT: King’s College

Professor Paul Sharpe, hoofdauteur van de studie, van de Dental Institute, van King's College Londen zei:

"Dankzij de eenvoud van de behandeling is het ideaal om grote gaatjes te behandelen, zowel voor bescherming als het herstellen van de dentine. Het product kan ook snel geleverd worden omdat het al getest en veilig bevonden is voor menselijk gebruik.”

Om grotere holtes en gaatjes te vullen gebruiken tandartsen momenteel cement vullingen, zoals calcium en silicium producten.
Wanneer een vulling mislukt of infectie optreedt moet de tandarts steeds een groter gebied weghalen, en na meerdere behandeling wordt een vulling te groot, waardoor ze steeds uitvalt. De tand moet dan verwijderd worden of er moet een tandheelkundige kroon komen.

De procedure is tot nu toe slechts bij muizentanden getest, maar er was een volledig herstel.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports

WhatsApp chat