Het klassiek kunstgebit, vroeger was het de ideale oplossing bij vervanging van de eigen tanden, het werd vaak al op vrij jonge leeftijd geplaatst. Toen de tandheelkunde nog niet zo ver was geëvolueerd, werden tanden vaker getrokken zelfs als het niet echt nodig was. Mensen namen sneller de beslissing om alle tanden te trekken en te vervangen door een kunstgebit.

Ze dachten -

"dan ben ik voor eens en voor altijd van de miserie af"

,
maar is dat wel zo?

Velen die al een lange tijd een kunstgebit hebben zullen u zeker vertellen dat het niet zo een ideale oplossing is. Er zijn veel nadelen aan een kunstgebit, maar weinig voordelen.

De nadelen van een kunstgebit:
1. Een kunstgebit heeft een gehemelteplaat, wat het smaakgevoel beïnvloedt
2. Het verschuift tijdens het eten, praten of lachen
3. Moeilijk bijten met de voortanden
4. De kaken zullen langzaam slinken, waardoor het gezicht gaat “invallen”
5. Door het slinken van de kaak gaat het gebit steeds losser zitten
6. Omdat het kunstgebit los zit en gaat verschuiven gaan er drukplekjes ontstaan waar er pijn zal voorkomen

Door al deze nadelen wordt een kunstgebit psychisch moeilijk aanvaardbaar, mensen schamen zich, durven niet meer met vrienden, collega’s of familie uiteten gaan of voluit lachen, gewoon uit angst dat het kunstgebit begint te verschuiven of uitvalt.
Dit gebeurt meestal niet onmiddellijk maar op lange termijn als het kaakbot steeds meer begint te slinken en het kunstgebit steeds losser komt. Het kunstgebit moet vaker worden aangepast aan de nieuwe situatie in de mond.

Is een prothese op implantaten dan de oplossing?

Kortweg, ja.

Een prothese op implantaten is veel aangenamer dan een kunstgebit omdat het niet verschuift en het uw gehemelte vrij is, het voelt aan zoals de eigen tanden en geeft de volledige functionaliteit van het gebit terug.
Tegenwoordig met de nieuwe technieken en technologieën is het plaatsen van een implantaat een zeer eenvoudige en korte ingreep, het plaatsen van een implantaat duurt slechts 15-20 min en is volledig pijnloos omdat het onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd.
Als u kiest voor een prothese op implantaten heeft u twee keuzes, een vaste prothese op 6 implantaten (all-on-6) of een klikgebit op 4 implantaten (all-on-4).

De all-on-6 vaste prothese kan niet uitgenomen worden door de patiënt zelf en is de meest comfortabele oplossing.
Bij een klikgebit kan de prothese uitgenomen worden door de patiënt zelf om te reinigen en te slapen.

Is iedereen een goede kandidaat voor een prothese op implantaten?

Er moet eerst een vooronderzoek worden uitgevoerd, de kaakchirurg maakt een CBCT (ConeBeamComputerTomografie), Een CBCT is een 3D scan van de sinussen, de onder- of bovenkaak of het aangezicht.

Als er voldoende bot aanwezig is kunnen de implantaten geplaatst worden, na het plaatsen van implantaten is er een ingroeiperiode, tijdens deze periode zullen de titanium implantaten stevig vastgroeien in het kaakbot, de kaakchirurg zal bepalen hoelang de implantaten moeten ingroeien, meestal is dit 3-4 maanden.

WhatsApp chat