Eén, meerdere of al uw tanden ontbreken en u gaat naar de kaakchirurg voor een onderzoek, maar enkel en alleen al de prijs van het onderzoek doet uw ogen wijd openen, u moet al diep in de portemonnee tasten en er is nog niet eens een behandeling gestart.
Afhankelijk van de behandeling maakt de kaakchirurg een OPG of een CBCT scan van het gebit, enkel deze CBCT scan kost al ongeveer 150 euro en een OPG meer dan 60 euro. Er komen nog eens de uurlonen, opstellen van een behandelplan en prijsofferte bij. De kosten lopen al heel snel op.

Dan krijgt u het behandelplan met prijsindicatie voorgelegd …

“oef is mij dit even verschieten”.

Een gebitsbehandeling kan al snel tussen de 10 en 30.000 euro kosten. Eén enkel implantaat met kroon kost tussen 1500 en 2000 euro, voor enkel een kroon betaalt u 500 tot 750 euro, afhankelijk van het materiaal.

Onbetaalbaar voor velen.
Een gebitsbehandeling met implantaten en kronen wordt gezien als een esthetische ingreep en wordt dus niet terugbetaald door de basisverzekering.
Er bestaan wel speciale tandverzekeringen maar om hiervan te kunnen genieten moet u al verschillende jaren verzekerd zijn en zelfs dan bieden deze verzekeringen geen volledige terugbetaling en hebben ze vaak een terugbetaling die niet eens dichtbij het totaal bedrag komt.

Een goed onderhouden gebit is belangrijk, niet enkel voor de gezondheid van het gebit maar ook voor de algemene gezondheid van het lichaam.
Wetenschappers hebben reeds een verband gelegd tussen tandbederf en aandoeningen zoals alzheimer, diabetes en hartziektes.

U heeft een dure behandeling nodig, maar u kan het niet betalen. Wat nu?

Prijzen tussen cosmetische tandartsklinieken kunnen zeer sterk verschillen, het is dus verstandig om meerdere behandelplannen te laten opstellen door verschillende dokters. Tandartsen verschillen vaak van mening, waardoor er een andere behandeling wordt voorgesteld.

U kunt het meeste besparen als u naar een tandartskliniek in het buitenland gaat, maar welke landen zijn populair voor een tandheelkundige ingreep?
Wel, patiënten van België en Nederland gaan voornamelijk naar Turkije en Hongarije, deze landen zijn al jaren zeer populair voor tandarts toerisme, maar sinds de onrust in Syrië en omliggende landen, met name het grensgebied met Turkije is niet alleen het recreatief toerisme er achteruit gegaan maar ook het medisch toerisme.

Mensen die een gebitsbehandeling nodig hebben en op zoek zijn naar een alternatief worden steeds vaker aangetrokken door Kroatië.
Kroatië is niet enkel een adembenemend land om op vakantie te gaan, ook voor tandheelkundige behandelingen is het een echte aanrader.

Tandartsklinieken in Kroatië ontvangen al meer dan 10 jaar patiënten vanuit andere landen, vooral vanuit Italië, maar sinds Kroatië bij de Europese Unie is, beginnen zij meer en meer patiënten aan te trekken vanuit Duitsland, Zwitserland, Verenigd koninkrijk, België, Nederland, etc.

Veel klinieken zijn nog zeer nieuw, daarom beschikken ze over de nieuwste toestellen en gebruiken ze de meest modernste technologieën.

Deze klinieken worden vaak opgericht door specialisten met jarenlange ervaring in hun vak. Zij stellen dan een team samen met deskundigen op alle vlakken in de tandheelkunde, alle behandelingen gebeuren er onder één dak, in elke kliniek zijn één of meerdere kaakchirurgen, orthodontisten, specialisten in protheses, etc aanwezig. Er is dus een uitstekende samenwerking.

Tandartsen en andere tandheelkundige specialisten behalen hun diploma aan ‘The university of Zagreb school of dental medicine’ en lopen stages in klinieken in heel Europa.

Zijn deze kliniek dan zoveel goedkoper en vanwaar dat grote prijsverschil?
Er zijn verschillende reden van het grote prijsverschil:

- Het uurloon van de dokters is veel lager dan in België en Nederland, er zijn geen hoge erelonen.
- Door de lagere levensstandaard kunnen de gebruikte materialen goedkoper aangekocht worden.
- De klinieken beschikken meestal over een eigen tandtechnisch labo waar ze de kronen en protheses zelf maken, er is dus geen tussenpersoon.

Om u maar een idee te geven van het grote prijsverschil, een implantaat met kroon kost er ongeveer 900 euro, voor enkel een kroon betaalt u tussen de 180 en 280 euro. Als u een volledig nieuw gebit nodig heeft kunt u gemakkelijk 10 tot 15.000 euro besparen.

Veel van deze klinieken bieden dan nog eens gratis verblijf aan, zij beschikken vaak over meerdere moderne appartementen waar de patiënten gratis mogen overnachten.

WhatsApp chat