Witte vlekken op de tanden is hoofdzakelijk een esthetisch probleem, maar het heeft vaak gevolgen. Ze kunnen voorkomen op de melk- of permanente tanden, op sommige of alle tanden . Ze zijn geen teken van een ziekte . Witte vlekken kunnen zichtbaar zijn wanneer de tanden uitkomen of ze kunnen later verschijnen.
Witte vlekken op het melkgebit is meestal een teken van het eerste tandbederf. Als gevolg van verlies van mineralen (demineralisatie) aan het oppervlak vervormd de structuur en worden holten gecreëerd. Dit proces kan gestopt worden. Tandsteen (cariës) wordt gezien als een witte "kalkachtige" verandering op het tandoppervlak. Het ontstaat doordat calcium en fosfaat in het speeksel in de tandplaque gaat zitten. Om tandsteen te voorkomen is een goede mondhygiëne en het gebruik van tandpasta met fluor nodig.

Zichtbare witte vlekken op vaste tanden is een aandoening die ontstaat door het ontbreken van bepaalde mineralen, vooral calcium, (Hypomineralization). Het komt het vaakst voor bij de eerste tanden : de molaren en centrale snijtanden.
Overmatige hoeveelheden fluoride kan ook witte vlekken op de tanden veroorzaken (overmatige hoeveelheid fluoride wordt opgenomen in het glazuur in plaats van calcium).

Het afzetten van te weinig mineralen kan optreden door:
• droge mond (gebrek aan speeksel verlaagt de pH-waarde in de mond waardoor de kalk wordt aangetast)
• brandend maagzuur en reflux (hoge zuurgraad beschadigt de tanden)
• consumptie van dranken met een hoge concentratie aan zuur (koolzuurhoudende dranken, limonade ...)
• whitening strips (indien langdurig gebruik)
• vaak na het verwijderen van een vaste beugel (door de beugel is een goede mondhygiëne moeilijk, waardoor de tandplak zich ophoopt )

Wanneer vlekken voorkomen op de tand, maar het oppervlak van de tand is intact en onbeschadigd, dan is er meestal geen behandeling door een tandarts mogelijk.
Het probleem is puur esthetisch. Als de patiënt ze wil verwijderen kan dit enkel door esthetische of cosmetische veneers.

Witte vlekken, door aantasting van het glazuur en cariës , kunnen verwijderd worden zonder het slijpen van de tanden.

• Een goede mondhygiëne.
• vermindering van de consumptie van geraffineerde suikers
• een regelmatig tandartsbezoek voor het verwijderen van harde (tandsteen)
• en het gebruik van producten op basis van fluor

kunnen zorgen voor een succesvolle "installatie" van mineralen op de tanden .

Heeft u witte vlekken op de tanden? deel uw ervaringen met ons.

WhatsApp chat